ESD schoenen of antistatische schoenen: de verschillen

ESD schoenen en antistatische schoenen zijn in sommige sectoren van cruciaal belang voor de veiligheid van de medewerker. In beide gevallen gaat het om schoenen met een lage elektrische weerstand. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk als je werkt als elektricien. ESD werkschoenen en antistatische werkschoenen zorgen voor verminderde opbouw en geleiding van statische elektriciteit. Maar wat zijn de verschillen? In dit artikel leggen we deze verschillen tussen ESD schoenen en antistatische schoenen uit. Daarnaast gaan we in op de verschillende werkomgevingen waarin deze werkschoenen gedragen dienen te worden en welke schoenen van Redbrick hier het beste bij passen.

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is de aanwezigheid van een (hoge) spanning met een geringe energie-inhoud. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je haar statisch wordt door wrijving tussen je haar en de kam. Meestal ontstaat statische elektriciteit door wrijving tussen kleding en ondergrond. Deze ondergrond kan je lichaam of andere kledingstukken zijn. Lage luchtvochtigheid werkt hierbij als versterkende factor. Ook kunststoffen in zowel kleding (bijvoorbeeld nylon, acryl of fleece) als rubber schoeisel zorgen voor een makkelijkere opbouw van statische elektriciteit. Hetzelfde geldt voor (kunststof) vloeren en andere kunststof voorwerpen. Als deze lading niet kan wegvloeien naar de aarde (of vochtige lucht) kan deze met elke beweging verder oplopen. Bij aanraking met een metalen object ontstaat er dan een voelbare ontlading door vonkoverslag. Deze ontlading kan voor elektronica nadelige gevolgen hebben waardoor er kans is op schade, al dan niet permanent. Elektrostatische ontlading kan bovendien gevaarlijk zijn bij brandbare of explosieve stoffen.

Wat is antistatisch?

Antistatisch betekent dat statische elektriciteit wordt afgevoerd. Antistatische materialen zorgen ervoor dat statische elektriciteit die wordt opgebouwd het lichaam kan verlaten. Met een antistatisch materiaal worden kleine elektrische schokjes voorkomen.

Antistatische schoenen

Antistatische schoenen zorgen ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt je lichaam kan verlaten via je schoenen. Alle werkschoenen van Redbrick die in de veiligheidsklasse S3 vallen, zijn antistatisch. Voor sommige beroepen is het niet alleen nodig dat statische elektriciteit het lichaam kan verlaten, maar moeten werkschoenen elektriciteit ook kunnen geleiden. Antistatische schoenen hebben een relatief lage geleidbaarheid. In deze gevallen raden wij daarom ESD schoenen aan.

Wat zijn ESD schoenen?

ESD staat voor ‘electrostatic discharge’, ofwel elektrostatische ontlading. ESD schoenen beschikken over het vermogen om een elektrostatische lading weer te ontladen. Het zorgt ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt afgevoerd kan worden. Dat komt doordat ze een zeer lage weerstand hebben. Dit zorgt voor een vereffening van lading tussen de drager en het oppervlak. Zo kunnen schokken en vonken die gevaarlijk zijn voor kwetsbare objecten waar je mee werkt voorkomen worden. Het voornaamste doel van ESD schoenen is dan ook het voorkomen dat je apparatuur beschadigt als gevolg van een elektrische schok door statische elektriciteit die je zelf hebt opgebouwd.

Wanneer draag je welke schoenen?

Er is een aantal werksituaties waarin ESD schoenen essentieel zijn. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die werken met gevoelige elektronica, zoals microchips. In deze gevallen kan er bij een gebrek aan ontlading namelijk ernstige schade aan de elektronische producten ontstaan. In werkomgevingen waarin er gevaar is op explosies zijn ESD schoenen ook geen overbodige luxe. Dit kan werk zijn met gassen, chemische stoffen, explosieven of stofexplosies. Zonder elektrostatische ontlading is de kans op een explosie in zulke situaties namelijk groter. Indien je ESD schoenen nodig hebt, raden wij altijd aan om meer maatregelen te nemen. Zorg voor een ESD vloer en draag bijvoorbeeld ook een ESD jas en een ESD polsband. Antistatische schoenen zijn geschikt voor verschillende werkomgevingen waar een dusdanig sterke bescherming niet per se nodig is.

ESD of antistatische werkschoenen
Afbeelding

Stash - Vertegenwoordiger

“Samen met dealers het juiste assortiment samenstellen dat matcht bij de behoeftes van haar doelgroep.”

Nu populair
 1. Redbrick Onyx Hydratec S3
  Redbrick Onyx Hydratec S3
  € 109,50€ 132,50
  0031537
 2. Redbrick Granite ESD S3
  Redbrick Granite ESD S3
  € 92,98€ 112,51
  0031539
 3. Redbrick Slate ESD S3
  Redbrick Slate ESD S3
  € 88,02€ 106,50
  0031538
 4. Redbrick Ice S3
  Redbrick Ice S3
  € 84,71€ 102,50
  0031535