Wetgeving voor veiligheidsschoenen: waar moet ik aan voldoen?

De wetgeving voor veiligheidsschoenen is vastgelegd in de internationale veiligheidsnorm ISO 20345. In deze norm worden alle eisen voor het algemeen gebruik van veiligheidsschoenen tot in detail vastgesteld. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit wordt opgedeeld in basiseisen en optionele eisen. Elke veiligheidsschoen dient te voldoen aan de basiseisen. De optionele eisen zijn alleen in specifieke situaties noodzakelijk. In dit artikel legt Redbrick je zowel de basiseisen en de optionele eisen van de norm uit. Ook vertellen we je welke Redbrick Safety Sneakers daarbij passen.

Wie bepaalt de wetgeving voor veiligheidsschoenen?

De wetgeving voor veiligheidsschoenen geldt internationaal en wordt dus ook door een internationale organisatie opgesteld: de ISO. De International Organization for Standardization, zoals de ISO voluit heet, is een overkoepelende organisatie. De veiligheidsnormen worden opgesteld door technische commissies, bestaande uit relevante experts. Door zo’n commissie is dus ook de norm, en daarmee de wetgeving, voor veiligheidsschoenen opgesteld.

De basiseisen: dit geldt voor elke veiligheidsschoen

Een aantal basiseisen spreken voor zich. Een werkschoen mag bijvoorbeeld geen open schoen zijn, het is niet de bedoeling dat je de beschermingsneus eruit kan halen en de werkschoen mag geen schadelijke stoffen bevatten. Daarnaast is het handig om te weten dat de beschermingsneus van een gecertificeerde veiligheidsschoen altijd een klap van 200 joule op moet kunnen vangen. Dus of de beschermingsneus nu van staal (zoals in de Redbrick David) of van composiet (zoals in de Redbrick Motion Spirit) is gemaakt, ze hebben altijd dezelfde testen doorstaan.

De wetgeving voor S1P en S3 werkschoenen

Afhankelijk van de risico's op de werkplek kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan veiligheidsschoenen. Denk aan antistatische en waterafstotende eigenschappen, waterdichtheid, en een antislipprofiel. Deze aanvullende eisen zijn in de wetgeving voor veiligheidsschoenen gecategoriseerd in vijf klassen, van S1 tot en met S5. In elke categorie worden er aanvullende eisen beschreven en dienen de veiligheidsschoenen eveneens te voldoen aan de eisen van de voorgaande categorie. In Nederland komen S3 werkschoenen het vaakst voor en in veel gevallen volstaan S1P werkschoenen ook. Deze twee categorieën en bijbehorende wetgeving lichten we daarom graag voor je uit.

S1P werkschoenen: antistatisch en ondoordringbare tussenzool

S1 is de eerste categorie met aanvullende eisen voor veiligheidsschoenen. Ten eerste dienen S1 werkschoenen te beschikken over antistatische eigenschappen. Dat betekent simpelweg dat de schoenen statische elektriciteit moeten kunnen afvoeren. Let op: ESD schoenen voeren ook statische elektriciteit af, maar beschikken over een nog lagere weerstand. Lees meer over de verschillen tussen antistatische schoenen en ESD schoenen.

Ten tweede moeten S1 werkschoenen energie absorberen in de hak (minimaal 20 joule). Tot slot beschikken S1P werkschoenen ook nog eens over een niet-penetreerbare tussenzool. Normaal gesproken is dat pas vanaf de categorie S3 verplicht.

Het assortiment S1P werkschoenen van Redbrick bestaat onder meer uit onze populaire Motion S1P schoenen, zoals de Infinity, de Agile en de Star. Meer over S1P werkschoenen lees je in onze blog hierover.

S3 werkschoenen: waterafstotend

Alle S3 werkschoenen voldoen aan bovengenoemde eisen uit de categorieën S1 en S1P. Daar komt een belangrijke eis bij: alle S3 werkschoenen zijn minimaal zestig minuten waterafstotend. Let op: er is een belangrijk verschil tussen waterafstotende werkschoenen en waterdichte werkschoenen. Ook beschikken alle S3 zoals gezegd over een niet-penetreerbare tussenzool, net als S1P werkschoenen. Deze tussenzool wordt vaak van staal of van kevlar gemaakt.

Redbrick beschikt over een breed aanbod aan moderne S3 werkschoenen met de look van een sneaker. Daarbij hoort natuurlijk onze Motion S3 collectie, maar ook de populaire Redbrick Originals.

Vragen staat vrij!

Heb jij vragen over de wetgeving voor veiligheidsschoenen of de eisen waar jouw werkschoenen aan moeten voldoen? Stel je vraag gerust aan een van onze experts, bijvoorbeeld via mail of via de chat op deze pagina. Wij raden je ook altijd aan om bij je werkgever na te vragen welke specifieke eisen er voor jouw beroep gelden.

De veiligheidsklassen van de Europese norm EN ISO 20345

Aan alle basis eigenschappen is voldaan. De schoen moet zijn voorzien
van een stalen/kunststof neus met een indeukresistentie van 200 Joule (resthoogte 14 mm).
S1Als SB, tevens antistatisch, energie opname door de hak.
S1pAls S1, met toevoeging van stalen/kevlar tussenzool.
S2Als S1, plus verhoogde weerstand tegen binnendringen van water.
S3Als S2, plus toevoeging van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel.
S4Als S1 maar dan gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen.
S5Als S4, plus toevoeging van een stalen/kevlar tussenzool en antislipprofiel.
Wetgeving veiligheidsschoenen
Afbeelding

Mandy - Customer service

“Ik beantwoord alle vragen over onze collectie of over uw bestelling.”

Nu populair
 1. Redbrick Motion Comet High S3
  Redbrick Motion Comet High S3
  € 90,50€ 109,50
  0031352
 2. Redbrick Motion Comet 2.0 S S3
  Redbrick Motion Comet 2.0 S S3
  € 86,36€ 104,50
  0031354
 3. Redbrick Motion Martijn Kuipers S3
  Redbrick Motion Martijn Kuipers S3
  € 82,23€ 99,50
  0031355